Naukowiec z Olsztyna wie, jak wzmocnić prozdrowotne właściwości malin
26 lipca 2023, 10:03Badania dr. Bartosza Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie pokazują, że można wzmocnić prozdrowotne działanie malin, uwzględniając w diecie prebiotyki. Maliny to bogate źródło wielu prozdrowotnych składników odżywczych. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, chroniących nasz organizm przed wieloma chorobami. Naukowiec z Olsztyna dowodzi, że ten korzystny wpływ owoców możemy jeszcze dodatkowo wzmocnić.
Po reklamach dziecko żarłocznieje
26 kwietnia 2007, 08:59Po obejrzeniu telewizyjnej reklamy żywności dzieci zjadają więcej, a porcje maluchów z nadwagą czy otyłych zwiększają się o ponad 100%!
Naturalniejszy wygląd dzięki robotowi
15 maja 2008, 11:14Zabieg przeprowadzony przez robota, który pobiera próbkę owłosionej skóry, a następnie wszczepia mieszki włosowe w wyłysiałe miejsce, zapewnia bardziej naturalny wygląd niż ta sama czynność wykonana przez człowieka. Jest jeszcze kilka innych korzyści. Maszyna pracuje dwa razy szybciej od chirurga, pacjent odczuwa lżejszy ból, powstaje też mniej blizn – twierdzą badacze z Restoration Robotics w Mountain View.
Pięćsetne "Laboratorium"
8 maja 2009, 09:05We wtorek 19 maja wyemitowany zostanie 500. odcinek najstarszego polskiego programu popularnonaukowego „Laboratorium". Autorski program Wiktora Niedzickiego od 24 lat dostarcza fascynujących informacji o osiągnięciach i pracach badawczych polskich uczonych i inżynierów, a od niedawna dostępny jest również w Internecie.
Kurkumina zapobiegnie nawrotom raka
28 września 2010, 16:06Antynowotworowe działanie wielu naturalnych substancji jest znane. Zalicza się do nich kurkuminę, która w rękach angielskich uczonych ma szansę zamienić się w lek zapobiegający nawrotom raka po chemioterapii.
Odkryto gatunek uznany za wymarły?
10 stycznia 2012, 15:36Badania genetyczne przeprowadzone na Yale University sugerują, że gigantyczne żółwie, o których sądzi się, że wyginęły przed 150 laty, wciąż mogą zamieszkiwać oddalone tereny archpelagu Galapagos.
Pożyteczna trucizna
18 kwietnia 2013, 11:25Siarkowodór, nieprzyjemny w zapachu i śmiertelnie niebezpieczny gaz, może w niewielkich ilościach znacznie przyspieszać wzrost roślin. Dzięki gazowi, który przyczynił się do masowych wymierań, możliwe będzie znaczące zwiększenie produkcji żywności czy hodowli roślin na biopaliwa.
Nagrodzą za rozwiązanie problemu trapiącego ludzkość
20 maja 2014, 18:11Już w najbliższy czwartek, 22 maja w Wielkiej Brytanii rozpocznie się publiczne głosowanie nad tym, rozwiązanie którego z sześciu trapiących ludzkość problemów powinno zostać nagrodzone 10 milionami funtów w ramach Longitude Prize. Ustanowienie takiej nagrody ogłosił w lipcu ubiegłego roku premier David Cameron.
Ekspert ds. zdrowia publicznego nalega na oznaczanie kaloryczności alkoholu
30 kwietnia 2015, 06:28Naukowcy przekonują, że na napojach alkoholowych powinna być umieszczana liczba kalorii. Wg Fiony Sim, szefowej Królewskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego, drinki przyczyniają się do epidemii otyłości i prawo powinno wymagać, by restauracyjne menu i etykiety określały nie tylko zawartość alkoholu, ale i wyraźnie podawały wartość energetyczną.
Czekolada z dodatkiem 50% wołowiny
21 czerwca 2016, 12:38Mustafa Farouk, technolog żywności z Ag Research, stworzył wysokobiałkową czekoladę zawierającą 50% wołowiny. Chce zachęcić do niej ludzi, współpracując ze sklepem Devonport Chocolates z Auckland.